|
Kremacja jest udokumentowana przez narody indoeuropejskiego pochodzenia i tych, którzy przyjęli takie religie jak buddyzm. Grecy kremowali zmarłych od 3000 lat. Kremacja była przeważającym sposobem eliminowania ciał. Ważność tego rytuału powodowała, że był on zarezerwowany dla osób szlachetnie urodzonych i sławnych.
W Rzymie kremacja przekształciła się w powszechny zwyczaj budowania i wynajmowania przez krewnych zmarłego miejsca w columbarium (wnęki lub podobnej struktury w ścianach na prochy zmarłych).Wkrótce sprzedaż columbarium przekształciła się w zyskowny handel.
Piec kremacyjny musi spełniać techniczne wymogi. Ciało do spalenia jest wprowadzane przy pomocy specjalnie dostosowanej taśmy transportowej lub po prostu ręcznie, jak w przypadku pieców amerykańskich. Zresztą większość rodzin zmarłego życzy sobie ręczną obsługę, uważając ją za bardziej humanitarną.
Prochy osoby spopielonej są po kremacji skruszane za pomocą urządzenia mielącego. Spaliny z pieca są monitorowane przez komputer centrum analitycznego, który gwarantuje odpowiedni poziom emisji tlenku węgla, dwutlenku węgla, tlenków siarki i tlenków azotu. Ponadto nadzoruje on emisję pyłu do atmosfery.
Przed zakupem pieca kremacyjnego należy wziąć pod uwagę poza parametrami pieca również informacje o producencie i jego doświadczeniu i wyłączność produkcji pieców kremacyjnych.
Włoskie piece kremacyjne rygorystycznie spełniają normy w zakresie ochrony środowiska. Cenione są też piece szwedzkie, niemieckie czy holenderskie.
Autorka: Urszula Arczewska
Skomentuj tekst na forum